»Žurka«
dugometražni igrani film

»Žurka« je priča o mladim ljudima zatečenim u situaciji neobjavljenog rata koji se u leto 1991. godine polako zahuktavao, isto kao i potraga za topovskim mesom po gradovima i selima Srbije. Najveći deo radnje filma se odvija u kući na Fruškoj gori u okolini Novog Sada. Kuća je zapravo velika nedovršena vikendica u kojoj Vera Pejin proslavlja svoj 24-ti rođendan. Za prisutne mladiće rođendanska zabava daleko od grada je, između ostalog, dobrodošlo sklonište od sve žešćih talasa mobilizacije.

U filmu nema klasičnih glavnih uloga, već je trinaest likova gotovo podjednako zastupljeno. Situacija u kojoj se nalaze im je zajednička, ali su im zato sudbine individualne. Svi likovi se nalaze na nekoj vrsti životne prekretnice i tokom naredna dva dana i dve noći doneće odluke koje će bitno uticati na njihove buduće živote. Tri momka će ipak završiti na frontu, svaki iz svojih razloga. Petar je apsolvent elektrotehnike u Beogradu. Rodom je iz Knina i majka i sestra ga zovu da se vrati kući. Romansa sa Ibojom, Verinom drugaricom, mu samo otežava neminovnu odluku o povratku. Bane je rok gitarista i student književnosti u Novom Sadu. Pošto ga devojka Olivera prevari sa Mikijem, glumcem iz Beograda, on odlazi u grad, napije se sa svoje tri obožavateljke i na izlazu iz disko kluba ga legitimiše vojna policija i strpa u kamion za front. Gara je heroinski zavisnik, zaposlen u računovodstvu velike društvene firme. Proneverio je veliku svotu novca i iako to uspešno prikriva, shvata da je došlo vreme kada je pitanje dana kada će biti otkriven. Njegova devojka Marija, takođe narkoman, pokušava da se oslobodi zavisnosti uz pomoć religije i molitve. Kada padne u komu zbog prekomerne doze svi prisutni misle da je mrtva. Gara odlučuje da se prijavi u dobrovoljce, a Marijin »leš« da baci u Dunav. Marija se u gepeku kola budi iz kome, objavljuje da je srela Isusa i moli da je zaključaju u jednu od soba, kako bi se oslobodila zavisnosti.

Svi likovi su izmišljeni, ali su se mnogi događaji korišćeni u scenariju stvarno dogodili različitim ljudima. Tokom devedesetih godina prošlog veka, na ovim prostorima dešavale su se stvari koje prevazilaze i najbujniju maštu. Scenario za film »Žurka« je pokušaj da se otvoreno, iskreno i ozbiljno govori o traumama iz naše bliske i ne naročito lepe prošlosti.

Autor scenarija i reditelj je Aleksandar Davić, a u podeli su: Sonja Savić, Goran Šušljik, Nenad Jezdić, Nada Šargin, Jelena Ćuruvija, Aleksandar Đurica, Vladimir Tintor, Ivan Đurić, Anđelika Simić, Áron Balázs, Edit Tóth, Jovana Stipić, Srđan Radaković i drugi.

Sarajevo film festival

Zagreb film festival

glumci

režija

kamera

 

produkcija


scenografija

zvuk
šminka
kostim